Vertrouwenspersoon

Werken is een belangrijk onderdeel van je leven. Iedereen wil graag een sociaal veilige werkomgeving waarin je jezelf kan zijn. Een omgeving waar je met plezier naar toegaat en waar je jezelf kan ontwikkelen. Dat draagt bij aan het welzijn van de medewerker en de continuïteit van de organisatie. Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend voor iedere medewerker.

Waarom een vertrouwenspersoon?

  • Voor veel mensen voelt het veilig dat er iemand voor hen ter beschikking staat.
  • Hiermee voorkom je conflicten die uit de hand kunnen lopen.
  • Jouw medewerkers kunnen iemand in vertrouwen nemen die geen deel uitmaakt van hun werkomgeving.
  • Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een goede sfeer en een veilig werkklimaat.
  • Verzuim en verloop worden verminderd of voorkomen.

De rol van de vertrouwenspersoon

Met de vertrouwenspersoon kunnen medewerkers vertrouwelijk spreken over ongewenste omgangsvormen of niet integer handelen. Hieronder valt bijvoorbeeld het melden van pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie, maar ook machtsmisbruik, fraude of diefstal. Uw medewerkers kunnen hier last van hebben en vervelende gevolgen van ondervinden. Het is fijn voor de medewerker als er een onafhankelijk persoon is met wie ze dit vertrouwelijk kunnen bespreken. De rol van de vertrouwenspersoon is het opvangen en begeleiden van de medewerker, om deze vervolgens voor te lichten en te informeren over eventuele vervolgstappen. Daarnaast is het fijn voor de directie en management dat deze kan sparren met een onafhankelijke partij over preventie en de opvolging van signalen.

Interne of externe vertrouwenspersoon?

Wij adviseren een externe vertrouwenspersoon vanwege de continuïteit. Wij zijn altijd bereikbaar voor de medewerker, op het moment dat hij/zij er klaar voor is. De externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk. Gesprekken blijven vertrouwelijk en indien gewenst, anoniem. Zo kan er ook geen loyaliteitsconflict op de werkvloer ontstaan, immers de externe vertrouwenspersoon maakt geen deel uit van de werkomgeving.
 

De interne vertrouwenspersoon is bekend met de medewerkers binnen de organisatie en maakt daar onderdeel vanuit. Dat kan een drempel oproepen voor collega’s. De interne vertrouwenspersoon kan zelf ook een belangenconflict ervaren waardoor de relatie tussen met collega's wordt beïnvloedt. Mocht u toch kiezen voor een interne vertrouwenspersoon dan is het prettig een back-up te hebben van een externe deskundige.

Onze vertrouwenspersonen zijn opgeleid en gecertificeerd en worden jaarlijks bijgeschoold. 

Direct ondersteuning nodig?
 Bel ons op 06-58825897

Vertrouwenspersoon MKB Zeeland is onderdeel van Janse & Janse BV